Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci i Galerija SKC, koji za Međunarodni studentski filmski festival STIFF prikupljaju umjetničke radove za izložbu Zvučne okupacije, pozivaju građanke i građane Rijeke da okupiraju tišinu zvukom i minutom buke poruče da im je kultura važna i da je, bez obzira na krizu, Rijeka još uvijek Europska prijestolnica kulture.

U subotu, 9. svibnja 2020. godine, upravo na Dan Europe, u pet do podne, zastanite gdje god se zatekli i odvrnite radioprijemnike na frekvenciju lokalnih radijskih postaja. Pojačajte ih, otvorite prozore, izađite na balkone, potrubite automobilima, zapjevajte, zasvirajte, udarajte u lonce! Iz riječke luke oglasit će se sirena Kraljice mora koja će najaviti okupaciju tišine zvukom, a na isto su pozvani vlasnici brodova i brodica!

Pjesma kojom će se bučiti bit će ona koja je obilježila velebno otvorenje EPK godine – Bella Ciao. Radijske postaje na čijim će se frekvencijama čuti minuta buke za kulturu jesu Radio Rijeka, Radio Korzo, Radio Roža, Laganini F.M., Radio Kastav i drugi.

Umjetnost spašava i u krizi, i zato nam je važno da Rijeka ustraje kao Europska prijestolnica kulture.  Zvuk premošćuje prostore od kojih se ovih dana suzdržavamo. Okuplja i osnažuje. U pjesmi se možemo okupiti i bez fizičkog kontakta. Pokažimo da smo tu.

Više informacija pronađite na Facebook eventu.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash