Studija, u kojoj je sudjelovalo 137 muškaraca i žena u dobi od oko 69 godina i koji nisu imali demenciju, podijelila je sudionike u tri grupe kako bi meditirali, pohađali satove engleskog ili nastavili s normalnim životom 18 mjeseci. Grupa za meditaciju napravila je značajna poboljšanja u odnosu na one koji su pohađali satove. Prema istraživačima, meditacija je možda poboljšala pozornost jer omogućuje “povećanu svjesnost i praćenje konteksta iskustva bez da vas oni apsorbiraju”.

Meditacija je posljednjih godina postala sve popularnija, a pripisuje joj se niz zdravstvenih dobrobiti poput smanjenja stresa, tjeskobe i depresije.
Broj slučajeva demencije u cijelom svijetu utrostručit će se na više od 150 milijuna do 2050. godine. Kako lijeka nema na vidiku, sve je veći fokus na čimbenike načina života koji to sprječavaju.

Priču donosi Sol Ceballos Estevez. Cijeli članak pročitajte:OVDJE

The study, which involved 137 men and women around 69 years of age and who did not have dementia, divided the participants into three groups to meditate, take English classes or continue with their normal lives for 18 months. The meditation group made significant improvements over those who took the classes. According to the researchers, meditation may have improved attention because it allows “increased awareness and monitoring of the contexts of experience without becoming absorbed by them.”
Meditation has become increasingly popular in recent years, and has been attributed with a variety of health benefits such as reducing stress, anxiety and depression.
The number of dementia cases worldwide will triple to more than 150 million by 2050. With no cure in sight there is an increasing focus on lifestyle factors that are protective.”
Story by: Sol Ceballos Estevez. Read the article:HERE

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije
 Photo from Unsplash