Mladi labinski bend ”NeZnam” kojeg čine srednjoškolci  Lukas Bašić, Mario Franković  i Petar Alilović ne prestaju nas iznenađivati i inspirirati. Uz sve svoje obaveze, u potpunosti su predani svojem stvaralaštvu. Do sada su nastupali  u ”Rock caffeu”, u ”Lamparni” kao predgrupa Sari Renar i Nini Kraljić, u Kršanu, Kastvu u caffe baru ”5”.

U subotu 21. travnja 2018 u Lamparni , svirat će kao predgrupa EKV tribute bendu ”Deca iz vode”. Ovom prigodom odlučili  smo intervjuirati Lukasa Bašića i otkriti gdje mladi umjetnici pronalaze inspiraciju, koliko se godina bave glazbom i mnoge druge stvari.

 

Koliko se godina bavite glazbom?

Glazbom se bavim već skoro 10 godina. Završio sam osnovnu glazbenu školu za klavir, a kasnije sam samostalno naučio gitaru.

Mario je krenuo u glazbenu školu za harmoniku s 10 godina, sa 12 se upisao u gradski orkestar kako bi naučio svirati bubnjeve, a tokom glazbene škole je još naučio svirati gitaru i klavir.

Petar je u 5. razredu osnovne počeo svirati na tatinoj staroj gitari. Nakon dvije godine u glazbenoj školi, prebacio se kod privatnog učitelja za gitaru.

 

Što vas je potaklo da se povežete kao bend?

Potaklo nas je to da sam ja pisao pjesme i kada  sam snimio pjesmu „Mia vita“ dobili  smo priliku za nastup na adventu u Labinu, a kasnije u” Rock caffeu”.   Okupili smo se  pod nazivom ”NeZnam” .

 

Što Vas je inspiriralo za naziv benda?

Par dana prije prvog koncerta napisao sam pjesmu „Ne znam“ koja nam se odmah najviše svidjela. Ta pjesma nas je najbolje opisivala pa smo odlučili tako nazvati bend.

 

Gdje pronalazite inspiraciju za tekstove pjesama?

Baš smo neki dan pričali o tome i zaključili da nam je najčešći motiv ljubav, ali u raznim oblicima. Npr. u jednoj pjesmi „ona“ je moj ekstazi, u drugoj „ona“ je moja kabanica…

Imamo i druge teme: u jednoj pjesmi definirali smo tišinu, a u pjesmi „Ne znam“ pokušali smo opisati naš pogled na generaciju Z.

Gdje ste do sada sve nastupali ?

Nastupali smo na adventu u centru Labina 2016., dva puta u ”Rock caffeu” u Labinu kao predstavnici mladih nada” Labinske scene”, u Kastvu u caffe baru „5“, Lamparni kao predgrupa Sari Renar, na par humanitarnih koncerata (u Nedešćini, Lamparni…), na festivalu krafa u Kršanu „Krafifest“ te na našoj maturalnoj zabavi i kao predgrupa Nini Kraljić u Lamparni.

 

Kako publika reagira na vaše pjesme i nastupe?

Pa za sad dobivamo samo pozitivne komentare, na zadnjem koncertom u Rocku dobili smo puno pohvala na fejsu i to nam puno znači.

 

Koji su Vam budući planovi za bend?

Prijavili smo se na gitarijadu u Puli i na natječaj za nastup na INmusicu pa ćemo vidjeti kako će to ispasti. Sljedeće godine krećemo na faks pa se nadamo da ćemo uspjeti nastaviti sa ”NeZnam” projektom.

 

Koliko izdvajate vremena za probe ?

Bar 7-10 puta po 2 sata prije svakog nastupa, a kad nema nastupa  sviramo kako stignemo i kako se dogovorimo. Probe i nastupi mnogo nam znače pa bih se ovom prilikom zahvalio Kristijanu Stojiću na podršci  i Alenu Zarifoviću  ”Zaretu” jer je snimio ”Mia vitu” i ”Ne znam”.

 

Intervjuirala: Nicole Načinović

Autorica fotografije: Mateja Klapčić