Konferencija Naša dobra hrana održat će se u subotu. 13. listopada u Kinu Tuškanac, a okupit će zanimljive goste koji će u svojim predavanjima posebnu pažnju posvetiti temi klimatskih promjena, bioraznolikosti i ekološkim trendovima u vrtlarstvu, kao i održivijim i pravednijim oblicima proizvodnje i distribucije hrane.

Konferencija će ugostiti poznate i zanimljive govornike, stručnjake iz svojih područja. Tako će Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat – zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica, predavanjem pod nazivom Zašto ja vrtlarim ekološki? sudionicima prenijeti dio svog bogatog praktičnog iskustva.

Poljoprivreda, tlo, klima – koja su održiva i pravedna rješenja tema je o kojoj će s publikom razgovaratiCvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica. U svom predavanju, Cvijeta Biščević predstavit će nove, napredne metode uzgoja hrane koje iz godine u godinu čine tlo sve plodnijim te ga ujedno pretvaraju u moćan alat za pohranu ugljika.

Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah – austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva upoznat će sve zainteresirane s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

Projekt Društvena banka sjemena predstavit će Sendy Osmičević iz ZMAG-a, a konferencija će, uz predavanja gostujućih predavača, uključivati i panel Naši dobri proizvođači na temu organske poljoprivrede u Hrvatskoj na kojem će sudjelovati Ranko Lipovščak (Demetra d.o.o.), Josip Sabol (OPG Sabol), Branko Pintar (OPG Pintar) i Matija Cetinić Frankos (Zadruga Berry Organica).

Konferenciju će pratiti i dodatni program razmjene sjemena koja će biti organizirana za vrijeme trajanja konferencije u predvorju Kina Tuškanac, dok će kao uvod u konferenciju, u petak, 12. listopada u 19 sati u Art kinu Grič (Jurišićeva 6) biti prikazan dokumentarni film Sjeme: neispričana priča. Također, jedan od popratnih programa bit će i stručna radionica Plodnost tla, koju će voditi Bruno Motik, Cvijeta Biščević i Igor Zlojtro, a koja će se održati u nedjelju 14. listopada na Recikliranom imanju u Vukomeriću.

Ulaznica za konferenciju uključuje sva predavanja, a moguće ju je kupiti po cijeni od 70 kn putem sustava Entrio.

Izvor: X-ica

Photo by Deviyahya on Unsplash