Filmovi s najvećim budžetom za snimanje

Danas sa sigurnošću možemo reći da je filmska industrija jedna od najskupljih i najuspješnijih. Od same pomisli koliko se novca vrti u tim krugovima odmah me zaboli glava pa sam kao jednostavan primjer našla top pet filmova koji su snimani s ogromnim budžetom. Krećemo!

  1. AVATAR– akcijski i znanstvenofantastični film epske radnje na Pandori – izmišljenome svijetu u dalekom planetarnom sustavu. Nevjerojatna priča u ovom slučaju zahtjevala je i nevjerojatan budžet, točnije 261 milijun dolara. Rezultat je to iznimne 3D tehnologije,skupoga scenarija i velikoga truda jer se naime, u prosjeku, jedan kadar snimao dugih 90 sati.
  2. HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI – ovo je šesti film u popularnome serijalu. Produkcija je za ovaj nastavak izdvojila čak 275 milijuna dolara! Zanimljiva je činjenica da je ovo ujedno najskuplji, ali i najmanje uspješan nastavak. Nemojte me shvatiti krivo, zarada je svejedno bila itekako dobra, ali ne tako velika kao u prijašnjim nastavcima.
  3. VRLO ZAPETLJANA PRIČA – da, treće na popisu je, ni više ni manje, nego Disney animirani klasik. Ovaj crtić snimao se čak 6 godina, a tehnika animacije i crtanja zaista je uzdignuta na novi nivo. Za to vrijeme potrošen je 281 milijun dolara i od tada postaje najskupljim animiranim filmom ikadUnatoč visokim troškovima film je doživio veliki uspjeh i uz to razveselio djecu, a i odrasle diljem svijeta.
  4. TITANIK – nema tko na ovome planetu nije čuo za ovaj najgledaniji film svih vremena koji je proslavio zgodnoga plavušana Leonarda DiCaprija i crvenokosu Kate Winslet. Titanic je postigao ogroman kritički uspjeh i čak 14 nominacija za Oscara od čega je osvojio čak 11. Sama marketinška kampanja i izrada broda zahtjevala je mnoštvo novca pa je filmski budžet na kraju narastao na 294 milijuna dolara. To onda znači da je za jednu minutu filma potrošeno milijun dolara.
  5. PIRATI S KARIBA: NEPOZNATE PLIME – na kraju popisa mjesto su zauzeli poznati pirati i Johnny Depp. Svaki nastavak zahtjevao je pozamašnu svotu novca, a posebno ovaj, za koji se izdvojilo oko 400 milijuna dolatra! Prema nađenim podacima Depp je za ovaj nastavak dobio skromnih 55 milijuna. Nije loše za jednoga pirata.

AHOJ!