Kino Istra / Cinema Istria projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u 12 gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova. Projekt je usmjeren svima – i roditeljima i djeci, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.

Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi online ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru:

  • „Je letrika ubila štrige“ (2019.)
  • „Bog postoji, njeno ime je Petrunija“ (2019.)
  • „Nevidljivi dječak“ (2014.)
  • „Dolina mira“ (1956.)

Filmovi će biti dostupni u intervalu od 15. do 24. siječnja 2021. godine, uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od 4 filma je 37,50 (5 eura).

Kino Istra OnLIne možete pronaći na linku. Link će biti aktivan od petka, 15. siječnja, u 18:00 sati.

Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola  (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez  (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).

Projekt je podržao pilot-program Europske komisije „Kina kao inovativni centri lokalne zajednice“ ukupnim iznosom od 260.000 eura, od čega polovina otpada na aktivnost hrvatskih organizacija.