Ispitni rokovi. Dvije riječi od kojih se svakom sadašnjem, ali i bivšem studentu diže kosa na glavi. Nitko od nas koji smo studirali, nije volio ona tri mjeseca u godini. Pogađate i koja – veljaču, lipanj i naravno spasonosni rujan. To je doba godine kada smo svi (bili) živčani, pod stresom, umorni, učili do besvijesti, jeli hranu iz fast-fooda i molili Boga da čim prije završi – naravno sa pozitivnim ishodom.

Ukoliko vas hvata panika kako položiti ispite i preživjeti nadolazeće rokove, evo nekoliko savjeta iz prve ruke:

  1. Prvi i vjerojatno onaj savjet od kojeg vam se diže kosa na glavi: NE PRESKAČITE PREDAVANJA I VJEŽBE (naravno prije rokova), koliko god vam se činili dosadnim. I samoj mi se često nije dalo sjediti u predavaonici i slušati kolegije koji me nisu zanimali, no bilo mi je puno lakše učiti i položiti ispit, ako bih prije toga slušala predavanja i zapisivala neke bitne stvari. Ako ništa drugo, barem mi je materija bila poznata.
  2. Pogađate, počnite učiti na vrijeme. Ne morate početi učiti sa prvim danom predavanja, ali rasporedite si vrijeme za svaki kolegij. Naravno da nekad od puno obaveza ne stignemo sve, i učimo zadnji dan, no za izbjegavanje stresa i panike, ovo je ključan korak. Znate kako kažu, ponavljanje je majka znanja.
  3. Uzmite si vrijeme za odmor i opuštanje  (koliko god vam to zvučalo nemoguće). Da, bolje ćete učiti i pamtiti ako uzmete pola sata pauze, prošećete, pogledate epizodu omiljene serije, poslušate par dobrih pjesama. Iz prve ruke vam mogu reći kako učenje nečega na silu, što ne možete u tom trenutku zapamtiti, nema nikakvog smisla. Kada se odmorite i smirite, moći ćete lakše pristupiti gradivu koje vas muči i shvatiti poantu.
  4. Koristite markere i boje. Meni je kao vizualnom tipu osobe, bilo puno lakše učiti i zapamtiti ako bih si ključne riječi i definicije podcrtala bojom. Također, na taj način bih si odvojila bitno gradivo za ispit. Naravno, ovo je individualno. Netko se lakše snalazi bez podcrtavanja, netko lakše uči crtanjem mentalnih mapa, pisanjem. Ali ne može vam škoditi da pokušate. Pronađite ono što vama najviše odgovara!
  5. Poslijednje, a možda i najvažnije pravilo: komunicirajte sa kolegama, uključite se u grupe na Facebooku gdje možete saznati razne informacije o profesoru, kolegiju, pitanjima. Također, možete i organizirati i grupna učenja i ispitivati se međusobno, zajedno ponavljati prije ispita. Ne kaže se tek tako, da je najbolji učitelj – kolega, koji te nauči gradivo pola sata prije ispita.

I za kraj, SRETNO!

Dina S.

Photo by Tim Gouw on Unsplash