Na temelju tehnika korištenih za stvaranje Dolly, ovce klonirane prije više od 25 godina, znanstvenici su uspjeli pomladiti stanice kože 53-godišnje žene kako bi bile ekvivalentne stanicama 23-godišnje žene.

Znanstvenici vjeruju kako mogu učiniti istu stvar s drugim tkivima u tijelu. Konačni cilj je razviti tretmane za bolesti povezane sa starenjem kao što su dijabetes, bolesti srca i neurološki poremećaji.

Voditelj tima, prof. Wolf Reik, s Babraham instituta u Cambridgeu, naglasio je da je ovo istraživanje u vrlo ranoj fazi. Rekao je da je potrebno riješiti nekoliko znanstvenih problema prije nego što se preseli iz njegovog laboratorija u kliniku. No, rekao je kako su po prvi put u povijesti pomlađivanje stanica predstavljalo ključni korak naprijed.

Priču donosi Sol Ceballos Estevez, a cijeli članka dostupan je ovdje.

Based on the techniques used to create Dolly, the sheep cloned more than 25 years ago, scientists have succeeded in rejuvenating the skin cells of a 53-year-old woman to be equivalent to those of a 23-year-old woman. Scientists believe that they can do the same thing with other tissues in the body. The eventual aim is to develop treatments for age-related diseases such as diabetes, heart disease, and neurological disorders.

The head of the team, Prof Wolf Reik, of the Babraham Institute in Cambridge, stressed though that the technique was at a very early stage. He said that there were several scientific issues to overcome before it could move out of his lab and into the clinic. But he said that demonstrating for the first time that cell rejuvenation is possible was a critical step forward.

Story by Sol Ceballos Estevez. You can read the original article here.

Image by 坤 张 from Pixabay

____________________

Rubrika „Dobra vibra“ pokrenuta je u prosincu 2020. godine i zamišljena je kao borba protiv pandemije dobrim vijestima iz svijeta. Članke pripremaju volonteri Europskih snaga solidarnosti na službi u udruzi Alfa Albona. Članci su dostupni i na hrvatskom i na engleskom jeziku kako bi bili dostupniji široj publici.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.