Europski i socijalni odbor u suradnji s Europskim ruralnim parlamentom (ERP) organizira javnu internetsku raspravu s ciljem istraživanja načina za postizanje održivosti i prosperiteta kroz nove načine suradnje između ruralnih i urbanih područja.

Rasprava će se održati 18. lipnja 2021. godine od 9:30 do 13:00 sati.

Ovaj će događaj okupiti širok spektar stručnjaka, dionika i predstavnika Europske komisije koji se bave ruralnim / urbanim / periurbanim područjima i uravnoteženim i nepristranim teritorijalnim pitanjima, kako bi se podijelile ideje o tome kako zajednički razviti holistički, perspektivni pristup održivom ruralnom području i urbani razvoj u EU. Ideje predstavljene na ovom skupu će doprinijeti izradi mišljenja EGSO-a o ovoj temi.

Europska ruralna i urbana područja ne razvijaju se ravnomjerno. Ključno je:

  • poticati politike koje suzbijaju ovaj trend,
  • osigurati pravedan i održiv prijelaz na gospodarstvo blagostanja na svim područjima,
  • promicati ravnomjerniji raspored stanovništva.

Konkretno, ruralna područja koja igraju ključnu ulogu u ekonomskoj i socijalnoj koheziji, otpornosti regija i  doprinose brojnim uslugama iz različitih lokalnih ekosustava, uključujući proizvodnju hrane, trebala bi biti privlačnija za mlade ljude i poduzeća. To bi poboljšalo kvalitetu života i dobrobit svih građana EU-a, omogućujući im da odaberu gdje žele živjeti i raditi.

Više informacija potražite ovdje.