Priče, narativi i pripovijedanje zauzimaju središnje mjesto u svim kulturama. Priče nam pomažu predočiti i shvatiti vlastitu povijest, zajednicu, generacije, kao i usmenu predaju i njenu važnost za očuvanje naslijeđa. Priče oblikuju sliku drugih naroda o nama, ali i to kako vidimo sami sebe.

U Rijeci kreće provedba projekta Stories Behind Cities, odnosno Priče iza gradova. Radi se o međunarodnom projektu koji se provodi u trima gradovima koji su dobili titulu Europske prijestolnice kulture: Rijeci, Novom Sadu i Timisoari.

Projekt se sastoji od istraživačkog, edukativnog i umjetničkog dijela. Istraživački dio projekta bavit će se proučavanjem urbanih narativa putem uključivanja zajednice, edukativni dio bit će usmjeren na razvoj novih vještina i tehnika pripovijedanja (storytelling) koje će pomoći stvoriti nove modele korištenja tih narativa, dok će se umjetnički dio baviti kreativnim načinima njihove transnacionalne promocije.

Ako imate neispričanu priču o Rijeci, sada imate priliku ispričati je. Organizatori vas pozivaju da to učinite i poručuju da možete biti uvršteni u tiskanu publikaciju koja će okruniti ovaj projekt.

Priče mogu biti različite tematike – priče o povijesnim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Rijeke, priče o povijesnim događajima koji su se odigrali na području Rijeke, priče o riječkim građevinama i priče o nekadašnjem životu Rijeke, njenim običajima, vjerovanjima, mitovima i legendama o Rijeci i njenoj okolici.

Svoje priče dužine do 500 riječi možete ispričati putem platforme, na kojoj također možete uploadati fotografije, audio ili video zapise.

Detaljnije pročitajte na Stories Behind the City.

Photo by jesse orrico on Unsplash