Ako se danas, 15. studenog 2018. godine, nalazite u Istri, blizu Rovinja svakako morate prisustvovati sajmu ”Design District” koji će se održati u staroj tvornici duhana. ”Design District” međunarodni je sajam namještaja i interijera koji nudi bogatu i kompletnu ponudu uređenja interijera hotela, kuća, apartmana i ostalih prostora. Ove godine svaki će posjetitelj moći vidjeti ono o čemu mašta i dočarati si prostor pomoću VR tehnologije kojom se služi firma ”Prodesign”.

”Prodesign” je osnovan 2009. godine u Rijeci, a bavi se projektiranjem u brodogradnji  te interijerom i eksterijerom u građevini. Alen Kukić direktor  je firme ”Prodesign” koju ove godine predstavlja na sajmu ”Design District”. Ovom prilikom samo za čitatelje našeg portala odlučili smo porazgovarati  s direktorom Alenom Kukićem i menađericom Anjom Alić o njihovoj firmi i VR tehnologiji koju će posjetitelji moći vidjeti na sajmu.

 

Koja je bila početna ideja vaše firme?

Firma je osnovana 2009. godine kao isključivo brodograđevno-projektni ured, da bi 2012. godine otvorili odjel dizajna. Dizajn studio čini kreativan i profesionalan tim. Odjel brodogradnje sastoji se od tima inžinjera koji imaju više od 15 godina iskustva u pružanju projektantskih usluga klijentima diljem svijeta. Od 2012. godine do sada uspješno djelujemo na području Hrvatske, Primorsko-goranske županije i šire. Radimo projektnu dokumentaciju arhitekture, građevine te se bavimo dizajnom interijera i eksterijera.

Koje sve usluge pruža ”Prodesign”?

Usluge kompletno uključuju dizajn interijera, osmišljavanje prostora, od tlocrtne organizacije pa do izrade namještaja po mjeri koji se onda može odrađivati sa našim partner firmama, stolarskim radionicama kao što su ”Ritex” i ”Haus” iz Zagreba.

Koliko vas je u timu i kakva je atmosfera u firmi?

Atmosfera je izvanredna. Tim se sastoji od četvero mladih, kreativnih osoba; dizajnerice interijera, magistrice građevine, arhitekta i marketing suradnice.

Kako ste se odlučili za VR tehnologiju?

Nakon ispitivanja samog tržišta i klijenata prije par mjeseci odlučili smo napraviti korak naprijed uvođenjem novih tehnologija, tj. VR tehnologije. Time omogućuje svakom klijentu da postane dio te svoje vlastite priče, odnosno da uđe u svoj novi gotov prostor putem VR tehnologije. Projekte izrađujemo do najsitnijih detalja od primjera boja na zidovima do namještaja.

Koje su prednosti nove tehnologije?

Nove tehnologije utječu na aspekt gledišta, rada na samom projektu dizajna interijera. Ono što najviše klijent profitira iz takvog pristupa jest da vidi i pokrije sve moguće nedostatke pri samoj izradi projekta kao što se nekad radio 2D. Sve boje i kombinacije boje i materijala više ne moraju biti imaginarni, čovjek ne mora biti vizualni tip da bi si mogao sve predočiti. Hodanje po razno-raznim dućanima i centrima u smislu biranja namještaja, tepiha i odlučivanja o boji zidova, rasvjetnih tijela, to definitivno ne možemo odraditi u jednom centru. Nekad su klijenti hodali po centrima tražeći određeni, željeni komad tepiha ili boja za zidove pa je nerijetko dolazilo do grešaka. Sada investitor može vidjeti odmah kako će izgledati njegov prostor. Klijent ne mora ulaziti u ni jedan dućan i time uštedimo klijentima vrijeme.

Kakvo je tržište rada u Rijeci?

Zadnjih godinu dana su nam klijenti i investitori u visokoj izgradnji apartmana. Naravno imao privatnih investitora za rekonstrukciju stanova, ali nisu nam to primarni klijenti.

Što predstavljate na sajmu u Rovinju?

U tvornici Rovinj predstavljamo firmu i sve što nudimo klijentima te novitet – VR tehnologiju. VR (Virtual reality) tehnologija je jedna od odličnih načina za komunikaciju s klijentima, stoga požurite već danas u Rovinj te posjetite kreativni tim Prodesign!

Za informiraj.me portal, intervjuirala Nicol Načinović

Izvor fotografije: Prodesign