Vjerojatno ste posljednjih dana čuli o sve popularnijem labinsko-lovranskom bendu “Sick Sheets“. Mi Vam donosimo intervju s Filipom Lekom, članom benda koji je s nama detaljno podijelio nekoliko zanimljivosti o osnivanju benda, inspiraciji, planovima za budućnost..

  1. Kako su se povezali članovi benda i odakle ideja za osnivanjem benda?

Ideja osnivanja grupe Sick Sheets rodila se od strane dva profesora klavira, Filipa Leke i Hrvoja Puškarića, na jednom od školskih izleta u Sarajevu. Bilo je to u „kafani“, u sitnim satima. Ne uz kavu. 🙂

Nas dvojica se znamo skoro cijeli život, skupa smo išli u srednju školu, kasnije na akademski studij, smjer klavir a kako bi se nastavili dužiti, sudbina nas je spojila i na radnom mjestu u Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana, Labin. Oduvijek smo htjeli imati funkcionalan i dobar rock band i izgleda da smo sada zreli za to.

Zajedno sa bivšim učenicima Umjetničke škole, Tonijem Kranjcem, s kojim je Hrvoje već svirao od Tonijeve 13. godine po raznim natjecanjima za puhače pa i u bivšem projektu Histriatria, koji  trenutno paralelno priprema završni diplomski koncert, smjer klarinet na Muzičkoj akademiji  u Zagrebu  i Davorinom Grgićem koji je završio srednju glazbenu školu za udaraljke, u Labinu sviramo originalnu, bezvremensku, autorsku  glazbu koja nosi u sebi elemente raznih stilova te se ne može lako svrstati u bilo koji žanr, a u našoj glazbi mogu se čuti upravo neki zvuci koji su utjecali na nas kroz naše odrastanje i glazbeno školovanje. To su Rock, Blues, Jazz, Klasika, Punk pa čak i Metal.

  1. Kakva je atmosfera među članovima benda (kako se slažete međusobno)?

S obzirom da smo Hrvoje i ja u kasnim tridesetima, a druga polovica banda u početku dvadesetih moram reći da se međusobno upotpunjujemo i shvaćamo da razlika od nekih 17 godina zapravo ima samo svoje prednosti. Kada smo na probi, naše glave se spajaju u jednu centralnu svijest gdje postoji samo glazba i gdje je ona glavni motivator. Naši odnosi se prije svega baziraju na respektu i toleranciji a kako smo karakterno potpuno različiti svi, to je uvjet za održavanje. Vrlo često je zapravo Davorin taj koji nas stavlja u razum i pazi da ne bude previše opuštanja na probama 🙂

  1. Koliko često se sastajete, odnosno imate probe?

Probe nastojimo imati što je češće moguće. U vrijeme prije ovih izolacija i virusa imali smo probe svaku nedjelju i onda bi  ona trajala po 6 do 8 sati. Nevjerojatno, ali čovjek se iznenadi koliko brzo proleti vrijeme kada se kreativno radi neka nova pjesma. Meni, koliko god proba dugo trajala, uvijek se čini nekako kratko i nije mi dosta.

Sada se nadamo da će se čim prije stabilizirati situacija u državi i svijetu jer nam jako nedostaju probe i zajedničko sviranje.

  1. Odakle crpite inspiraciju za svoje pjesme?

Hrvoje je tip koji svijet oko sebe doživljava jako senzibilno i najsretniji je kada može na miru, na svojem klaviru u svojem domu istraživati harmonijske i melodijske sklopove. Najčešće on dođe s nekom idejom, riječima i melodijom koju onda dalje razvijamo, ispravljamo, nadopunjujemo on i ja na probi u dvoje, a kasnije nam se pridruži ostatak banda na probi koju vrlo često nestrpljivo čekamo. Onda slijedi aranžerski posao.. Ja volim to nazvati ‘brušenje’ pjesme jer se pjesma tek tada otkriva i poprima svoj izgled. Često joj treba i par mjeseci da postane ono čemu težimo. Inspiracija je spontana i vrlo jednostavna tematika iz svakodnevnog života svakog ljudskog bića. Ponekad se radi o ljudskoj posesivnosti, prolaznosti života, bijegu od njega, iskupljenju, zna biti o hrani koju konzumiramo, pa evo čak i virusima koji nas okružuju. Moram reći da je i Toni napisao zgodnu pjesmu o ljudima u nebu koja je također u fazi nastanka i koju ćete imati priliku čuti na našem koncertu.

  1. Gdje ste sve do sada nastupali i koja vas se publika najviše dojmila?

Što se tiče naših nastupa dosadašnjih imali smo prvijenac u KuC Lamparna u Labinu prošle godine. Za nas je to bio poseban, emotivan nastup iz razloga jer smo se prvi put ‘ogolili’ pred javnosti. Također je među publikom bilo puno dragih nam ljudi koji su nas došli podržati. Od drugih nastupa izdvojio bih nastup u sportskom centru Franko Mileta u Labinu, također prošle godine, gdje smo nastupili kao predgrupa ‘Pink Floyd Show’-u. Svirali smo na velikoj bini, visoke produkcije te smo se naravno razumno i odlučili napraviti audio i video snimku cijelog tog našeg nastupa. Sav materijal se može pogledati na You Tube-u, na našem službenom kanalu Sick Sheets.

U planu, prije korona ludila, bili su dogovoreni nastupi diljem Hrvatske, Sarajevo te WHF (West Hercegovina Fest). Kako je sudbina napravila svim koncertnim djelatnostima, tako smo i mi ‘izvisili’ i stavljeni smo na čekanje boljih vremena.

  1. Po čemu je vaša glazba drugačija/inovativna?

Glazba se isprepliće na jedan neviđeni način, pokazujući kako pravila ne postoje, a  stilovi ne bi trebali biti ni u  kojem pogledu ograničeni te sve može savršeno funkcionirati  zajedno.

Naš originalni, neviđeni pristup skladanju, interpretaciji, općenito aranžiranju svih pjesama, uspijeva začarati publiku, odnosno slušatelje, nastojeći konstantno dodavati parodiju, komediju a istovremeno dramatičnost i ozbiljnost u naše izvedbe. Time uspijevamo dovesti publiku točno tamo gdje bi trebala biti, neravnodušna prema impresijama svake skladbe pojedinačno. Uz to uspjeli smo spojiti električni puhači instrument (EWI) i psihodelični rock. Ja se usudim reći da trenutno nitko ne svira taj instrument dobro kao naš Toni. On zna iz njega izvući točno što je potrebno. Zna dozirati dovoljno da ode daleko kako bi se slušatelj naježio a da ne pokrije pjevača. Uz to je veliki virtuoz i osjeća glazbu.

Davorin je stabilan i staložen, baš kakav bi bubnjar trebao biti. Ima čvrstu ruku, rado prihvaća svaku ideju a uz to je dosta naslušan i ima puno smisla za jazz i metal. Upravo ta raznolikost nas čini posebnima i to se može čuti u pjesmama.

  1. Kako je nastala pjesma „Allergies“ i popratni video spot?

Pjesma ‘Allergies‘ je nastala kao posljedica Hrvojevog dugotrajnog i teškog bronhitisa još u proljeće prošle godine. Naime, on je odlučio svoje tjelesne reakcije i nedaće koje svaki ugroženi čovjek proživljava uglazbiti na način da se pjeva o virusima, bakterijama te o oslobođenju od istih. Zato imamo i efekt kašlja u pjesmi na nekoliko mjesta. Ja se volim našaliti i reći da je on kašljao još na ljeto 2019,. kada u svijetu nije bilo ni najmanje slutnje što nas čeka s koronom. Ideja za spot se rodila kada smo Hrvoje i ja materijal prezentirali režiserima spota i montažerima Dini Kosu i Afroditi Lekaj. S njima smo se odmah idejno povezali i bilo nam je drago da se toliko dobro razumijemo. Projekt je trajao ukupno 6 mjeseci, od početka planiranja pa do objavljivanja videa, a u međuvremenu se dogodilo i ovo sve s koronom pa smo odlučili povezati tematiku pjesme, spota i aktualnost današnjice. Poruka, onako kako ja to vidim, je ta da u konačnosti uvijek bude sve ok. To kažu i zadnje riječi pjesme „It’ll be allright”. Ljudima sad, više nego ikad, treba optimizam. Direktor fotografije je Paulino Girotto a vjerovali ili ne, cijeli spot je nastao u mojoj garaži u Lovranu, u 25 kvadrata. 🙂

  1. Što možemo očekivati od benda u budućnosti? Je li u planu snimanje albuma?

Sick Sheets trenutno radi na 6 novih pjesama. Moguće je da nam se smješka i snimanje albuma uskoro. Što se tiče planova za budućnost, najviše uživamo svirajući svoju glazbu uživo pa možete od nas očekivati puno koncerata čim se odobri okupljanje tog tipa. Naravno, imamo u planu  i odlaske na bezbrojne glazbene festivale u inozemstvo te snimanje još jednog glazbenog videa čiju lokaciju nećemo još otkriti ali mogu reći da će biti neviđeno i nadasve originalno.