Vijest koja je posljednjih dana odjeknula među domaćim i stranim medijima je činjenica kako sve više mladih nosi rabljenu odjeću, a nazvali su ga Greta efektom.

Iako je istraživanje provedeno na mladim Britancima, rezultati su svakako više nego pozitivni. Naime, oko 52% mladih u dobi od 25 do 34 godine, pokazuje istraživanje agencije Mintel, lani je kupilo nošenu odjeću, više nego što se u prosjeku kupovalo u second-hand trgovinama (43% ispitanika). Također, mladi su osvješteniji kada je u pitanju zaštita okoliša – čak 50% ispitanika preprodalo je odjeću koju više ne žele nositi, a isti je postotak onih koji su oštećenu odjeću prepravljali ili krpali.

Jednako raširen trend među mladima postala je razmjena odjeće s prijateljima ili znancima. Čak 75% njih u dobi od 16 do 24 godine mijenjalo je modnu odjeću ili bi to rado činili u budućnosti.

Općenito, 57% Britanaca smatra da je kupnja previše odjeće loša za okoliš. Otpad koji stvara modna industrija je golem: studije pokazuju da se samo u Velikoj Britaniji godišnje baci 350 tisuća tona odjeće. Odjevni komadi u prosjeku se nose sedam puta, a potom se bacaju.

Trgovine rabljene odjeće nisu više obilježje za odjeću slabije kvalitete namijenjene osobama slabijeg socijalnog statusa, već one sve više postaju sinonim za unikatnu modu i jedinstvene komade odjeće.

Izvor: jutarnji.hr

Photo by Becca McHaffie on Unsplash