Od sljedeće školske godine, u deset istarskih osnovnih škola započet će eksperimentalno uvođenje građanskog odgoja, najavljeno je jučer, 20.veljače, u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, prilikom potpisivanja Sporazuma o suradnji na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama. Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, gradonačelnici Rijeke, Pazina i Umaga – Vojko Obersnel, Renato Krulčić i Vili Bassanese, te predstavnici gradova Pula, Poreč i Rovinj.

Župan Flego se osvrnuo na hodogram aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma, a koje su započele u rujnu 2016. godine kada je održan sastanak na temu građanskog odgoja i obrazovanja, u Poreču.  Potom je provedena anketa u školama diljem Istre, te su brojne škole iskazale interes za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. U rujnu 2017. godine, od strane istarskog župana imenovana je Radna skupina od 7 članova zaduženih za realizaciju  programa, od kojih su 3 članice iz Centra za građanske inicijative Poreč, a ostali su članovi: predsjednica Tanja Carić iz Gimnazije Pula, zamjenik predsjednice Čedomir Ružić iz Srednje škole Labin, Slaviša Šmalc iz Grada Umaga, te Patricia Percan iz Istarske županije.

Interes za uvođenje GOO iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrane su sljedeće škole čiji je osnivač Istarska županija: OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj, a od strane Gradova koji su osnivači škola odabrano je ukupno 5 OŠ (na prijedlog samih Gradova-osnivača).

Za po 2 djelatnika izabranih 10 škola bit će organizirana edukacija u Umagu, Poreču, Pazinu, Rovinju, Puli, Žminju i Barbanu, u 7 ciklusa po 2 dana u periodu od ožujka do lipnja. Edukaciju će provoditi GOOD inicijativa, odnosno udruge članice: Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i GONG. Edukacija će obuhvaćati 7 modula: Uvod u ljudska prava; Participativna metodika; Politička pismenost; Medijska pismenost; Obrazovanje protiv korupcije; Volontiranje u radu s djecom i mladima; Osnovni seminar medijacije,

Izvor