Ljubitelj si čitanja? U zadnje vrijeme si otkrio/la čari Kindlea ili ostalih e-čitača? Nemaš ideje gdje nabavljati naslove?

Donosimo par ideja!

 

1.Svjetski klasici, besplatno!

Projekt Gutenberg je online repozitorij s više od 50.000 tisuća najpoznatijih književnih djela kojima su istekla autorska prava, ali ne i šarm zbog kojeg su i postale klasici. Za većinu naslova ovdje možete naći formate za sve vaše uređaje – za mobitele i tablete odaberite datoteke s nazivom EPUB, s računala vam je najbolje čitati tekstove na kojima piše HTML, a Kindle verzije ćete prepoznati jer se upravo tako i zovu

 

2. “Ja bih nešto hrvatsko!”

S engleskim jezikom nisi na ti i radije bi čitao/la na hrvatskom jeziku? Postoji i izbor hrvatskih knjiga. Možete izabrati klasična djela hrvatske književnosti, gdje ćete naći naslove od vremena Petra Hektorovića do Augusta Šenoe. Za ljubitelje novije literature na hrvatskom, u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljeno je već 176 naslova, većinom hrvatskih (uz nekolicinu prevedenih stranih). Možete ih čitati na bilo kojem uređaju putem internet preglednika koji inače koristite.

 

3. No e-book reader, no problem!

Nemaš e-čitač? Ne brini, nećeš ostati zakinut/a! Današnji mobiteli su sve većih dimenzija, pa možeš njih iskoristiti za dnevnu dozu čitanja! Na raspolaganju imaš mnogo izvrsnih aplikacija, a Aldiko je jedna od najstarijih opcija. Ova aplikacija nudi sve što treba imati dobra aplikacija za čitanje: sprema vaše e-knjige na „virtualne police“, bilježi gdje ste stali i koliko ste pročitali, podešava svjetlost, mijenja pozadine i veličine fonta, unosi bilješke i označa te sinkronizira biblioteke na cloudu i drugim uređajima. Pronađi ju u Google Play-u (za Androide) ili App Store-u (za iPhone).

 

4. Audio knjige > knjige

Nemaš previše slobodnog vremena za čitanje, a želiš čitati? Rješenje za tvoj problem su audio knjige. Dok se voziš javnim prijevozom ili dok juriš između svakodnevnih obveza, stavi slušalice u uši i uživaj u svojim audio knjigama. Jedan od primjera može biti i Amazonov Audible, koji iako nije besplatan, nudi prvih mjesec dana besplatno. Inače se plaća mjesečna članarina.

 

5. Što čitati?

Sve imaš, ali ne znaš što bi čitao/la? Jesi čuo/la za Goodreads?
Goodreads je najveća društvena platforma za literarne ljubitelje gdje možeš bilježiti dojmove o pročitanim naslovima i uz preporuke otkrivati nove.

 

Izvor: Novi oblik života

Photo by James Tarbotton on Unsplash