Radnju već znate: mlada neustrašiva Kineskinja maskira se u muškarca i prijavljuje u vojsku kako bi spasila svog oca. Mulan je dugo iščekivani avanturističko obiteljski film redateljice Niki Caro koji je live-action adaptacija Disneyjevog animiranog filma iz 1998. godine. Inspiriran je kineskom legendom o Hua Mulan. Ovaj crtić, kao i film, donosi snažnu poruku s još snažnijom ženskom protagonisticom koji su oduševili djecu i odrasle diljem svijeta. Zvijezda filma je Liu Yifei (Mulan), a u sporednim ulogama našli su se Donnie Yen, Gong Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma i Jet Li.

Planovi za igranu adaptaciju Mulan započeli su već 2010. godine, kada je Walt Disney Pictures izrazio interes za adaptaciju animiranog filma iz ’98. Film je trebao početi sa snimanjem u listopadu 2010., ali je na kraju otkazan. U ožujku 2015. najavljen je novi pokušaj, objavom The Hollywood Reportera. Početkom listopada 2016. objavljeno je da će Rick Jaffa i Amanda Silver prepraviti scenarij, kombinirajući kinesku baladu i poznati animirani film dok će Jason Reed producirati film zajedno s Chris Bender i Jake Weiner. U veljači 2017. za redatelja filma je angažirana Niki Caro, Liu Yifei najavljena za glavnu ulogu u studenom 2017., a ostatak glumaca pridružio se kroz sljedeću godinu. Snimanje je započelo u kolovozu 2018. godine i trajalo je do studenog, i to na Novom Zelandu i u Kini.

Film Mulan u kina je izišao 27. ožujka 2020. godine i od tada su ga pogledali milijuni, i to s razlogom. Film je fantastičan i definitivno ga preporučujem. Pogledajte ga i u to se uvjerite i sami!

Anja M.