Hrvatski filmski savez pokrenuo je digitalnu platformu kojom Filmsku naSTAVu dovodi u sve hrvatske osnovne i srednje škole. Riječ je o interaktivnom programu namijenjenom osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske. 

Učenici će sa svojim nastavnicima u terminima u trajanju od jednoga školskog sata imati priliku na digitalnoj platformi pogledati niz raznovrsnih kratkometražnih filmskih djela mladih filmskih autora koja su nagrađena na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu. Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju te je besplatna za korištenje.

Uvodnim filmovima voditelji NaSTAVe motiviraju i uvode sudionike u svijet filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih. Nakon pogledanih filmova, od nastavnika se očekuje vođenje diskusije s učenicima uz usmjerena pitanja, oblikovana prema posebno izrađenim metodičkim predlošcima. Učenici nakon toga imaju priliku na istoj digitalnoj platformi ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja, i to na interaktivan način. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja, razvijanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika.

Više o ovoj temi i dostupne filmove pronađite na službenoj stranici programa.

Photo by Denise Jans on Unsplash