Osim što štetno utječe na naše zdravlje, koronavirus je doprinio značajnom porastu u broju štetnog sadržaja na Facebooku, zbog čega je tvrtka u prva tri mjeseca ove godine uklonila oko 4,7 milijuna takvih sadržaja, što je porast od više od 3 milijuna u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Facebook je odlučio boriti se protiv mržnje tako što su povećali stopu njezina otkrivanja čak i prije nego što netko prijavi štetan sadržaj, pa tako sad njihova učinkovitost otkrivanja štetnog sadržaja iznosi 96,7%, u odnosu na 89,6% što je bio slučaj ranije. Povećali su i stopu otkrivanja štetnog sadržaja na Instagramu na 68,9%.

Osim toga, uklonjeno je oko 9,6 milijuna objava povezanih s govorom mržnje, što je povećanje od gotovo 4 milijuna objava u odnosu na brojku krajem prošle godine. Oko 50 milijuna objava povezanih s koronavirusom označene su upozorenjem zbog štetnosti širenja dezinformacija o koronavirusu.

Ipak, kako piše The Verge, Facebook će morati platiti preko 50 milijuna dolara svojim zaposlenicima koji uklanjanju štetan sadržaj kao kompenzaciju za štetu koju taj sadržaj uzrokuje njihovu mentalnom zdravlju.

Izvor: studentski.hr

Photo by Kon Karampelas on Unsplash