Klimatske promjene nisu dobra vijest. Dugotrajna izloženost lošim ekološkim predviđanjima i crnim prognozama za budućnost kod mnogih ljudi izaziva anksioznost. Kako bi se zaštitili, od ekoloških tema jednostavno odustanu i one ih prestanu zanimati. To je loš ishod, posebno kada je riječ o mladima, učenicima i studentima, koji će graditi budućnost svijeta.

Budući da od održivosti ne smijemo odustati, portal Srednja.hr započeo je projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Projektom u isto vrijeme žele osvijestiti utjecaj crnih prognoza na mentalno zdravlje naših čitatelja, ali i naglasiti dobre primjere iz prakse. Održivi razvoj je razlog za optimizam, a upravo je to osjećaj koji želimo da bude osnovna asocijacija kada se razgovara o ekološkim temama.

Kako bi pronašli primjere dobrih ekoloških praksi, željeli su ostati u domeni onoga što je važno i poznato njihovim čitateljima – učenicima. Projektom, stoga, nagrađuju dvije škole iz Hrvatske koje su u protekloj, 2021. godini provele najbolji ekoprojekt. Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: za osnovnu te za srednju školu. Traže se škole koje su uložile u održivost i vlastitim primjerom učenicima i djelatnicima pokazala da je ekološko djelovanje važno te da naizgled male inovacije mogu dovesti do važnih pozitivnih promjena.

Prijaviti se mogu sve aktivnosti koje su se provodile u školama s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti ekologije kod učenika, djelatnika i u lokalnoj zajednici. Prijaviti se mogu osnovne i srednje škole s projektima provedenim u 2021. godini, ispunjavanjem obrasca kojeg možete pronaći ovdjePrijave su otvorene do 18. travnja 2022. godine u 23:59h.

Pobjednika će odabrati žiri, a proglašenje će se održati u sklopu jednodnevne video konferencije u organizaciji portala srednja.hr na Dan planeta Zemlje22. travnja 2022. godine. Konferencija će za naše gledatelje biti besplatna, a okupit će stručnjake raznih branši koji će govoriti o ekologiji iz svoje perspektive.

Škola čiji projekt osvoji žiri dobit će prigodnu nagradu koju dodjeljuje portal srednja.hr te medijski prostor u kojem će moći promovirati svoje aktivnosti.

Više informacija potražite na portalu srednja.hr.