ODRAZ – Održivi razvoj zajednice – preveo je i uredio strip pod nazivom “Naš planet i 17 ciljeva”, edukativni strip o Globalnim ciljevima održivog razvoja, kako bi djeci objasnili važnost očuvanja našeg planeta te učitelje motivirali da uče djecu o odgovornom ponašanju prema drugim ljudima, prirodi i okolišu.

U rujnu 2015. godine 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda su usvojile Globalne ciljeve održivog razvoja, opredijelivši se u sljedećih 15 godina na djelovanje u sljedećim važnim područjima: iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, borba protiv nejednakosti i nepravde te klimatskih promjena. Kako bi se to postiglo, definirali su 17 ciljeva, za provedbu kojih su zaduženi svi akteri u društvu.

Tako je nastala ideja smještanja tih 17 ciljeva u strip kako bi se na vizualan i interaktivan način iste približilo djeci, a učiteljima i roditeljima olakšalo primjenu istih.

Udruga ODRAZ je prva organizacija u Hrvatskoj koja je objavila brošuru o Globalnim ciljevima održivog razvoja na hrvatskom jeziku. Smatrali su jednako važnim prevesti i izdati i ovaj strip upravo kako bi se ova tematika približila i manjim uzrastima.

Tisak ovog stripa financijski je podržao Grad Zagreb u sklopu projekta “Globalnim ciljevima održivog razvoja do sigurnog i održivog urbanog okoliša”.

Više informacija, kao i online izdanje stripa pronađite na poveznici.

Photo by Miika Laaksonen on Unsplash