Festival Dizajn distrikt Zagreb (DDZ) će se ove godine održati od 14. do 17. lipnja u Zagrebu. Festival koji se smjestio u tzv.”Martićevoj zoni”, za temu ovogodišnjeg, trećeg po redu festivala, odabrao je temu Lokalni putevi / Local Pathways . To je središnji izložbeni, predavački i performativni program u okviru ovogodišnjeg festivala Dizajn distrikt Zagreb koji želi dati vidljivost inicijativama u kojima se prepoznaje ideja i potencijal osnaživanja zajednice kroz alate i metode dizajna.

Program Lokalni putevi želi afirmirati kvalitetne projekte novijeg datuma (nastale nakon 2010.) koji se na specifičan način bave autentičnim lokalnim temama i fenomenima, bilo da je riječ o već realiziranim projektima, onima koji su u razvoju, ili pozitivnim scenarijima za budućnost.

Festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt nastali su s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

I ove je godine festival otvorio poziv namijenjen svim zainteresiranim dizajnerima, arhitektima, likovnim umjetnicima i drugim stvaraocima, neovisno o njihovoj dobi, profesionalnom statusu ili državljanstvu. Poziv je otvoren za fizičke i pravne osobe: slobodne autore/ice i autorske grupe, umjetničke organizacije, udruge ili tvrtke.

Prijave su besplatne i za sudjelovanje se ne plaća kotizacija, a u slučaju odabira prijavitelji sami snose troškove realizacije. Organizatori će poduprijeti njihovo izlaganje i sudjelovanje u programu osiguravanjem neophodne infrastrukture, što uključuje adekvatan izlagački prostor, izvore struje i interneta, a sve ostalo potrebno za tehničku realizaciju organizator će osigurati u okvirima organizacijskih mogućnosti. Prijavitelji mogu očekivati on-site pomoć festivalskih volontera te producentske i tehničke ekipe, u razumnom opsegu.

Rok za prijavu projekata je 4.svibnja.

Više o festivalu možete naći na službenoj stranici.

Izvor fotografije: Facebook stranica festivala