Od 1970. godine, 22. travnja svake godine obilježavamo Dan planeta Zemlje.

Svake godine obilježava se pod određenim sloganom i ciljem, a ovogodišnji je “INVESTIRAJ U NAŠU PLANETU”, te se fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Kako najbolje investirati u našu planetu nego investiranjem u samog sebe?? Upravo zato ti donosimo 10 načina kako da obilježiš današnji dan, a možda i uvedeš neke promjene u svoje dosadašnje životne navike. Iako se čini kako je ovo mali korak za čovjeka, zasigurno je velik za čovječanstvo.

  1. Barem jedan dan u tjednu otiđi na posao biciklom, pješice, romobilom ili na neki drugi “zeleni” način. Korištenjem javnog prijevoza također ćeš pridonijeti pozitivnom karbonskom otisku.
  2. U svoj vrt ili obližnji park posadi stablo. Deforestacija je jedan od gorućih problema današnjice – negativno utječe na klimu i doprinosi klimatskim promjenama. Također, pri kupnji cvijeća kupuj ono u teglici, a ne rezano.
  3. Počni kompostirati! Na taj ćeš način smanjiti količinu otpada koje proizvodi tvoje kućanstvo, a i dobiti odlično organsko gnojivo za svoje biljčice.
  4. Prestani jesti ili barem smanji konzumaciju mesa i ostalih proizvoda životinjskog podrijetla. Jeste li znali da su mesna i mliječna industrija jedne od najvećih zagađivača okoliša??
  5. Koristi proizvode za višekratnu upotrebu. Odnosno izbjegavaj korištenje jednokratne plastike poput pribora za jelo, najlonskih vrećica, plastičnu ambalažu.
  6. Odgovornije koristi papir. Ne printaj dokumente ako nije nužno potrebno. Umjesto papirnatih ubrusa pokušaj koristiti krpe.
  7. Odvajaj otpad, recikliraj i/ili prenamijeni. Već i ptice na grani znaju da otpad nije smeće te da postoji brojni načini kako se prema njemu odnositi odgovorno.
  8. Kupuj u second-hand dućanima. Osim što ćeš pronaći unikatne odjevne komade, po povoljnijim cijenama, doprinijet ćeš održivijem odnošenju prema tekstilnoj industriji i konceptu konzumerizma.
  9. Koristi električnu energiju održivije. Ne ostavljaj upaljen ekran na računalu ukoliko ga ne koristiš, ne ostavljaj upaljen televizor ukoliko ga nemaš namjeru gledati, perilicu rublja i posuđa koristi na ekonomičnom programu ili na manjoj temperaturi.
  10. Štedi vodu! Koristi onoliko vode koliko ti je potrebno. Zatvaraj slavinu dok pereš zube, suđe ili nanosiš gel za tuširanje.

Ukoliko želiš možeš se priključiti i nekoj od aktivnosti koje se povodom Dana planeta Zemlje održavaju diljem Hrvatske. Organiziraju se brojna predavanja, edukacije, akcije čišćenja okoliša… A Alfa Albona organizirat će interaktivnu šetnju u četvrtak, 28. travnja. Više o akciji možete pronaći na linku.